Menü

14 Şubat 2012 Salı

Dizisini Yaptık Filmini de Yapalım Bari...

Eh eşcinsel içerikli filmleri yazdım biraz da filmlere bakalım. Zaten uzun zamandır yazmak için konu bulamadım iyi oldu bunun aklıma geldiği :P Tabi yine hollywood yapımı filmlere bakmak zorundayız çünkü ülkemizde eşcinsellikle ilgili filmler sayılı. Olanlar ise ya yasaklandığı için vizyona giremiyor (bakınız Kraliçe Fabrika'da) ya da çok az eşcinsel içerikli sahnesi oluyor yani hikayeden siz çıkarıyorsunuz filmin sonuna doğru "aaaaa gaymiş bu be" şeklinde. Kısacası yerli yapımları sıralasak elimizde pek film olmadığı için resmen filmleri sıralamış oluruz. İroniktir yandaki resmi bulduğumda (fimlerin adlarını da okursanız anlarsınız) dosya ismi "50 guy movies" olarak geçiyordu. Biz onu "50 gay movies"miş gibi kabul edelim bari :P Evet bakalım şimdi sırayla ne filmler varmış neler yapılmış neler batırılmış, içine edilmiş.

1 - Shelter

Shelter cidden güzel filmdir diye kestirip atmak geldi içimden ama hadi bahsedelim biraz. Başrol oyuncuları Trevor Wright ve Brad Rowe yani öyle çok tanıdık insanlar değil. Baş karakter (soldaki gördüğünüz şirin arkadaş) deniz kenarında güzel bir yerde annesi ve kardeşi ile yaşamaktadır. Ailevi sorunlar yüzünden üniversite hayalleri suya düşer ve kendini sörf, kayak ve arkadaşlarla takılmaca halinde bir hayata verir. O sırada arkadaşının abisi olan sağdaki yakışıklı çocuk ile tanışırlar ve gerisi mercimek fırın hikayesi. Hikayesi oldukça güzel ve gerçekçi olan Shelter'da oyunculuk da bir o kadar iyi. Genç bir eşcinsel çiftin tanışma hikayelerini ve karşılaştıkları sorunları da çok güzel bir şekilde anlatmış. İzleyin izlettirin.

2 - Brokeback Mountain

Üç oscarlı efsanevi filmden bahsedelim biraz : Brokeback Mountain. Oyuncular Shelter'ın aksine oldukça tanıdık simalar : rahmetli olmuş Heath Ledger, gay ikonu Jake Gyllenhaal ve Michelle Williams. Yönetmen koltuğunda ise Tayvanlı Ang Lee oturuyor. Film 2 evli kovboyun dağlara sürü otlatmak için kamp kurması sırasında romantik bir ilişki geliştirmelerini ve mercimeği yakmalarını anlatıyor. Mercimeğin kokusu eşlerine ve köyün yobaz insanlarına da varınca kovboyların hayatları tamamen değişiyor. Filmin çekimleri sırasında Ang Lee'nin öpüşme sahnelerini çok gerçekçi bulmadığı için 50 kez tekrarlattığı söyleniyor. Yani önümüzde gerçekliği için uğraşılmış ve güzel bir senaryoya sahip kült olacak bir film duruyor diyebiliriz. Film 3 Oscar da dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. En çok ses getiren eşcinsel içerikli film kategorisinde de ilk sırayı aldı diyebiliriz. İzleyin izlettirin arada Heath Ledger'ı anın, Jake Gyllenhaal'a da azın.

3 - Milk

2008 yapımı Milk'te 60'lı yılların Amerikalı ünlü gay aktivisti Harvey Milk'in yaşamı anlatılıyor. 1960'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde gay hakları ve politikada eşcinsellerin yer alması hareketinin başlamasını sağlayan Harvey Milk'in hikayesini bilmekte oldukça fayda var. Özellikle bu tarz hareketlerin nasıl başladığı, nasıl ilerletildiği ve karşılaşılan zorlukları anlamada oldukça etkili bir film. Başrol oyunları yılların Sean Penn'i, Spider-Man filmlerinin yakışıklı Harry'si James Franco ve birkaç tane daha garip insan. Filmde aynı zamanda Harvey Milk'in özel hayatına da değiniliyor. Filmi izlediğiniz zaman bu tarz hareketlerin bazı ülkelerde (!) asla olamayacağını çok iyi anlıyorsunuz. Sebep din, kültür ve önyargı olsa da bazı ülkelerde bunların sonuçlarının neler olabileceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Kansız devrim olmaz lafını çürütecek keşke örnekler yaşayabilsek fakat ne yazık ki çoğunluğun iyiliği için birilerinin fedakarlıkta bulunması zorunlu. Harvey Milk de o cesur insanlardan biri. İzleyin öğrenin kültürlenin.

4 - Transamerica

Transamerica isminden de anlayabileceğiniz gibi transseksüel temalı bir film. İnanılmaz bir film öncelikle bunu söylemek lazım. Birçok sahnesinde başrol oyuncusu Felicity Huffman sayesinde yüreğiniz burkulacak. Transseksüellerin yaşadıkları iğrenç tacizleri, ayrımcılık ve haksızlıkları bulabileceğiniz bu filmde, aslında insanların birbirinden hiç farklı olmadıklarını ve ne önyargılar beslediğiniz o insanları empati ile çok daha iyi anlayabileceğinizi anlıyorsunuz. Hikaye henüz ameliyat olmamış transseksüel bir kadının, erkek olduğu dönemden bir oğlunun olduğunu öğrenmesi ile çıktığı yolculuğu anlatıyor. 2 Oscar adaylığı bulunan film, Desperate Housewives'ın çileli annesi Lynette'i oynayan Felicity Huffman sayesinde bambaşka boyutlara taşınıyor. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film. Özellikle transseksüeller hakkında sadece "sex işçileri" gibi klişe bir fikre sahipseniz oturun izleyin ve insanlığınızdan utanın. Tabi benim okuyucum eğitimli kültürlü tiplerdir eminim sözüm meclisten dışarı :)

Daha birçok film sayabiliriz ama yukardakiler gerçekten acil olarak izlenmesi gereken filmler! Eşcinsel temalı diğer izlenmesini tavsiye ettiğim filmleri şöyle imdb.com linkli resimler ile sıraliyim :











5 yorum:

  1. Serseri Mayınlar nerede pardon da ?!

    YanıtlaSil
  2. ferzan özepetek filmleri, zenne, bent ve prayer for boby de 50 gay movies :) arasında ilk 10 a girer. bana göre brokeback mountain den daha iyi bir film prayers for bobby şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Before night falls'ın olmamasını esefle kınadım, çok güzel filmdir.

    YanıtlaSil
  4. Mambo Italiano olmalı kesinlikle.

    YanıtlaSil
  5. Son dönemde çıkan Alman filmi Freier (Fall-Düşüş) de çok güzel ve kaliteli bir film.Hem de Summer Storm'da oynayan çocuğun yetişkinlik halleri var..

    YanıtlaSil