Menü

27 Nisan 2012 Cuma

Klişe Gay Türleri ve Klaine (Glee) üzerine

Medyada, özellikle Türkiye medyasında, gay olarak sunulan sanatçıların, dizi/film karakterlerinin ya da diğer medyatik kişilerin ortak bir yönünü farkettiniz mi? Tabi ki ettiniz çünkü medya amacına oldukça başarılı bir şekilde ulaştı: klişe feminen gay. Toplumdaki homofobiyi tetikleyen en önemli unsurların başında olduğunu düşünüyorum bu klişenin çünkü özellikle dinde erkeklerin kadınların yerine geçmesi şeklinde belirtilmiş belli bir yasak/günah/ayıp bulunmakta. Madem maskülen gayler de var o zaman neden bize medya bunu dayattı bunca zaman diye sorabilirsiniz. Aslına bakarsanız ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi medya artık bu huyundan vazgeçti çünkü gerçekten de bu ülkelerde bazı gayler artık günlük hayatta farkedilmeden yaşayabildiklerini gösterdiler. Medya da bunu yine kendi lehine çevirip gay karakterleri kategorilendirmeye başladı. En güzel örneği favori dizim Glee'deki ergen gay çift Kurt ve Blaine ya da bazılarının kısaca dediği gibi, Klaine.

Kurt Hummel dizide modadan anlayan, pop kültürle oldukça içli dışlı ve en yakın arkadaşları kızlardan oluşan ergen bir gay. Yaptığı esprilerin neredeyse hepsinde popüler film ve sanatçılardan referanslar kullanır ve sivri diliyle de sürekli insanları şoke eder. İnce ve tiz bir ses tonuna da sahip olunca karşımıza hepimizin en tanıdık olduğu gay klişe türüne oturmuş oluyor: feminen gay. Kurt karakterini canlandıran Chris Colfer ise ses tonu dışında tamamen Kurt'ten farklı. Ne modadan anlıyor ne de pop kültüre ilgisi var. Tam bir belgesel kanalı bağımlısı olarak niteliyor kendini. Zaten mükemmel oyunculuğu sayesinde 20 yaşında Altın Küre kazanmayı başaran nadir insanlar arasına girdi.

Kurt'un erkek arkadaşı Blaine Anderson da sevgilisi gibi modadan anlıyor çoğu gayin biraz zorlayınca anlayabileceği gibi. Ama Kurt'ten farklı olarak klüpteki "Bro" takımıyla takılıyor ve box yapıyor. Aynı zamanda Kurt çocuksu ve uçuk fikirli iken Blaine'i daha aklı başında ve ağır başlı olarak görüyoruz. Blaine de medyada gördüğümüz yeni yeni popülerleşmeye başlayan maskülen gay türüne giriyor. Zaten Blaine'i canlandıran Darren Criss de gerçek hayatta bir heteroseksüel. Maskülen gayler genelde günlük hayatta çok bariz şekilde farkedilmedikleri için kendilerine saran kızlara "çocuk gaymiş ya" şeklinde hüsrana sebep olurlar. Bu tarz gayler gayler arasında da oldukça popülerdir çünkü gayler sonuç olarak erkeklere ilgi duyarlar ve kadın çizgilerden uzak erkekler onlara daha çekici gelir. Hatta gayler içerisinde bile küçük bir "feminenfobiklik" olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Glee'de bu durum çok güzel bir şekilde yıkılmış. Blaine sonradan oldukça yakışıklı ve maskülen başka bir gay çocukla (Sebastian) tanıştığında bile Kurt'ten vazgeçmez ve ilişkilerinin ne kadar sağlam olduğunu kanıtlar.

Peki gerçek hayatta bu durum böyle mi? Kısmen evet... Yani feminen gaylerin olduğu gibi oldukça maskülen gaylerin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yanlış olan şey insanları zaten gay/heteroseksüel/biseksüel/transeksüel/...../ şeklinde bir sürü kritere sokmuşken bir de bu kriterler içerisinde tekrar bir ayrıma gitmek. Kadın iç çamaşırı giymekten hoşlanan heteroseksüel olabileceği gibi güreş yapmaktan hoşlanan bir gay de olabilir! Cinsel kimlik ve yönelim tercih değilken hayatlarımızı nasıl yaşadığımız  ve nelere ilgi duyduğumuz kendi seçimlerimizdir. Belki gün gelir feminen gay olmak korkulan ve kaş kaldırılan birşey olmaktan çıkar ve feminen gaylerin sayısında bir artış olur. Bu iki klişeye tam olarak girmeyen ve arada, hatta dışarda olan gayler de yok değil. O yüzden kategori oluşturmak istisnaların fazlalığı sebebiyle de çok mantıklı bir yöntem değil.

Kişisel olarak şunu söyleyebilirim ki feminen gaylerin çoğunluğu oldukça eğlenceli ve espritüel insanlar. Hayatımda yerlere yatarak güldüğüm anlar oldukça çoktur feminen gayler etrafımdayken. Belki de feminen gaylerin çoğunluğunun çok neşeli ve eğlenceli insanlar olmasındaki sebep cinsel kimlikler arasında çizgi belirsizleşmeye başladıkça hayatın daha farklı açılardan görülüyor olması olabilir. Sebep her ne olursa olsun, hepimizin hayatında ve özellikle gay dünyasında feminen gayler her zaman yerlerini koruyacaklar.

Son olarak Glee'nin Klaine ilişkisi üzerine yoğunlaştığı "Dance With Somebody" bölümünden Kurt'ün Blaine'ye özür dilemek için söylediği Whitney Houstan şarkısı "I have nothing" videosunu paylaşıyorum beğeninize.

4 yorum:

  1. ve glee dizisi ile eşcinsellere olan bakış açısının özellikle yeni ergenlerde olumlu yönde değiştiğini görüyoruz

    YanıtlaSil
  2. bu diziyiizledigimden beriguvenimgeldi ailleme acıldım cris colfer ve daren cris e teşekurler

    YanıtlaSil
  3. Darren criss her ne kadar heteroseksüel olduğunu söylese ve tanrı şahidim neden böyle bir yol izliyor onu çok iyi anlıyorum gerçek böyle değildir.

    YanıtlaSil