Menü

6 Haziran 2011 Pazartesi

Eşcinsel İçerikli Diziler

Ülkemizde homofobi sadece toplumla sınırlı kalmayıp aynı zamanda kurumlara da hakim olduğu için, Türk televizyon kanallarında eşcinsellikle ilgili herhangi birşey (iyi ya da kötü) içeren diziler RTÜK tarafından uyarılır hale geldi. Hatta bazı kendini bilmez sunucular da vazifeleriymiş gibi davet ettikleri konukları azarlar oldu ! O yüzden birçoğumuz yabancı dizilere sardık. Sarmamış olanlarımızı da ben şimdi sardıracağım zaten :) Bu konuda en iyi yapımlara kuşkusuz Amerikan televizyonları sahip. Televizyonun insanlar üzerindeki reddedilemez etkisini anlayan yapımcılar da, dizi içeriklerine vermek istedikleri mesajları da dahil ederek hem izleyicileri eğitmeye başladılar hem de toplumu bazı fikirlere daha alışmış hale getirdiler. Şimdi bu dizilerden bir kaçına bakalım.


Queer as Folk

Queer as Folk ya da kısaca QaF bir grup eşcinsel arkadaşın ve onların etrafındaki insanların başlarından geçen olayları, yaşadıkları çevreyi, Amerika'daki eşcinsellerin karşılaştıkları politik sorunları ve onlara has yaşam tarzını en güzel anlatan dizilerden  biri. Dizide tek-eşli, çok-eşli ve açık ilişki gibi birçok ilişki türü görebiliyoruz. Karakterler oldukça canlı ve ilginç. Her biri toplumdaki bir grubu temsil ediyor diyebiliriz. "Queer" kelimesi anlam olarak eşcinsel ve transeksüel bireyler ile onların hakları savunan herkese verilen genel bir isim. Dizinin adı da "Bizim Queerler" ya da " Queer Ailesi" gibi pek yakın olmasa da çevrilebilir. 5 sezondan oluşuyor ve artık devam etmiyor fakat devam ettiği sürede çok ses getirmiş ve dikkat çekmiş bir dizi.

Will & Grace

Will & Grace üniversiteden beri en iyi arkadaş olan eşcinsel Will ile onun "gay hag" i Grace'in hikayesini anlatıyor. "hag" ya da "gay hag", en iyi arkadaşları eşcinseller olan ve onların her türlü dertlerini dinleyen ve onlardan tavsiyeler alan (kıyafet, erkekler, moda, saç vs.) kızlara verilen genel bir isim. Diğer iki ana karakter ise Will'in yakın dostu eşcinsel Jack ve milyoner bir adamla evli olan Karen.  Dizinin en eğlenceli diyalogları Jack ve Karen arasında geçiyor genellikle. Hatta bazen diziyi durdurup 10 dk gülme krizine bile girebilirsiniz. Konu olarak genellikle romantik ilişkiler ve Will ile Grace arasındaki dostluk üzerine olaylar işleniyor. Dizi toplam 8 sezon sürdü. Oldukça eğlenceli diyalogları ve olaylara farklı yaklaşımı ile Will & Grace en iyi diziler arasında benim için süphesiz.

Glee

Glee son zamanların Amerika'da en ses getiren dizilerinden biri. Sebebi de okullardaki "loser" yani ezik olarak tabir edilen çocukların aslında gerçek kazananlar olduğunu en iyi şekilde göstermesi. Resimdeki el şekli, "loser" kelimesindeki "L" harfini ifade ediyor.  Diğerleri tarafından loser olarak dışlanan çocukların bunu kendileri yapması da loser olmaktan gurur duydukları anlamına geliyor. "Glee" ise okullardaki küçük korolara verilen isim. Fakat dizide aynı zamanda dans ve şov da yer alıyor. Sağ üstte yer alan karakter yani Kurt, dizideki eşcinsel karakter ve Kurt daha önce yazdığım  "bullying" kurbanlarından biri. Dizi genel olarak güncel eşcinsel olayları ve konuları takip ederek, vermek istediği mesajları olaylar üzerinden veriyor. Aynı zamanda müzikal dizi olma özelliği de taşıyan Glee, müzikal seven herkesin tapacağı bir yapım.

The L Word

Adından da anlaşılacağı gibi dizinin temeli L kelimesi yani "lezbiyen" yaşam tarzına dayanıyor. Queer as Folk'taki gibi bir grup eşcinsel arkadaşın ve onların çevresindeki insanların başından geçen olayları ve ilişkileri anlatıyor. Tüm karakterler inanılmaz bir şekilde favoriniz oluyor çünkü her birinin size yakın gelen birçok özelliği bulunuyor. Oldukça iyi işlenen olaylarla ve karakterin birbirinden farklı yaklaşımlarıyla, The L Word lezbiyenlerin yaşam tarzını oldukça geniş bir şekilde işliyor. Dizi 6 sezon sürdü ve özellikle dizinin son bölümü izleyenleri "nası yani" moduna soktu ve bıraktı. Bu bakımdan iyi ya da kötü olarak nitelendirmek doğru olmasa da bana göre The L Word bitebileceği en güzel şekilde bitti.

Genel temaları eşcinsellik olan bu 4 dizi dışında da eşcinsel karakterler içeren birçok dizi var. Bunlardan bazıları The Tudors, Desperate Housewives, Nip/Tuck, Six Feet Under, Angels in America, Sex and the City... Paylaştıklarım benim izleyip beğendiğim diziler fakat bunlar dışında da pek çok dizi var. Tüm listeyi Wikipedia'dan bulabilirsiniz.

Benim tavsiyem şu sıralar Glee fakat eğer vaktiniz olursa (yaz veya kış tatilleri gibi) Will & Grace'den başlayarak paylaştığım tüm dizileri izleyebilirsiniz. Unuttuğum ya da sizin paylaşmak istediğiniz dizileri yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

18 yorum:

  1. bilmiyorum belki six feet under benim favori dizim olduğu için böyle yazıyor olabilirim ama six feet under'da da eşcinseller için çok önemli mesajlar vardır. ilişkileri olsun, yaşamları olsun, kafalarının bu duyguyu hissetmeye başladığında nasıl karıştığı olsun, bunu kabullenmekte nasıl zorlandıkları olsun, çevre baskıları olsun... ve daha bir sürü şey...

    YanıtlaSil
  2. true blood adlı dizide de gay karakter var :) lafayette :)
    ayrıca queer as folk u bitirmiş biri olarak vikipedindeki dizi ile bilgilerin bir kısmı hatalı ya da yanlış bilgi.

    YanıtlaSil
  3. en güzeli OZ...üstüne tanımam

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle oz en iyisi tobias ve keller ın aşkı unutulmaz

    YanıtlaSil
  5. ya Ben 17 yaşındayım.benim yaşıtlarımı anlatan bir dizi önerirmisiniz alt yazı ? Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler :) (queer as folk'u izldim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Glee'yi izleyebilirsin. Birçok karakter var en az birini kesin seversin ;)

      Sil
    2. queer as folku bulamıyorum nasıl izledin yardımcı olurmusun

      Sil
    3. Dizist.net de var queer as folk ben ordan izledim

      Sil
  6. Sex And The City klasiktir..

    YanıtlaSil
  7. the L word de benim favori dizim, çok eğlendim izlerken, ve duygulandım.. ama denldiği gibi bence de bitebileceği en iyi şekilde bitti. İzlemeyen arkadaslara öneririm

    YanıtlaSil
  8. merhabalar ben 17 yasındayım queer as folk dizisine tesadüfen gördüm bi yerlerde sonra diziye başladım resmen aşık oldum diyebilirim. ilk sezonunu sadece 2 günde bitirdim sabah altılara kadar izliyorum deli gibi şimdiden 5 sezon hemen bitecek diye üzülüyorum bildiğiniz bu formatta başka diziler varmı ?

    YanıtlaSil
  9. İnternette takılmak varken siz hâlâ sınalgı mı izliyorsunuz?

    YanıtlaSil
  10. Ben bir gay dizi izlemiştim. Bir adet gay çift vardı. Birisi doktordu falan bir türlü o dizinin ismini hatırlayamıyorum. Nolur yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kyle and Fish Greatest moments ! harika seyirler :)

      Sil
    2. Kyle and Fish Greatest moments ! iyi seyirler

      Sil
    3. Kyle and Fish Greatest moments ! iyi seyirler

      Sil
  11. lezbiyen karakter içeren dizi önerebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. L Word izleyebilirsin, oldukça fazla lezbiyen karakter var :)

      Sil