Menü

11 Nisan 2011 Pazartesi

Eşcinsel Evlilik, Balayı, Düğün Vs.

Birkaç ay önce Macaristan'dan gelen bir arkadaşım "Tamam haklar konusunu anlıyorum fakat gayler neden evlilik için yürüyorlar anlamıyorum. Zaten birçoğu evlenmek istemiyor bile" diyerek beni şaşırttı. Avrupa'da hak söz konusu olunca herşey bitmiş bir evlilik kalmış tabi o yüzden ver veriştir! Ülkemizde malum "eşcinsel" kelime olarak bile kaş kaldırtmaya yeten bir kavram olduğu için, evlenmeye daha herhalde 3173891 yıl gerekiyor gibi gözüküyor. Fakat konuyu bu konuda ilerleme kaydetmiş ülkeler bazında ele alırsak, eşcinsel evliliğin aslında gerçekte ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliriz. Kimbilir belki birgün bizde bunları tartışıyor oluruz o yüzden hazırlıklı olalım.
Bu konuda eşcinseller de ikiye bölünmüş gözüküyor. Bana ve çevremdeki birçok eşcinsel arkadaşıma göre iki (ya da daha çok öhöm öhöm) insan birbirini sevdikten ve birşeyler paylaştıktan sonra, evlilik sadece bir formalite olarak kalıyor ve pek de gerekli olmuyor. Fakat diğer taraftan, birçokları da evlilik fikrine pek bir romantik ve sanki ilişkiyi orgazma ulaştıran şeymiş gibi bakıp bunu en doğal ihtiyaç olarak görüyorlar. Bu iki yaklaşım da doğru. Çünkü evlilik tamemen kişisel tercihlere yani kısaca hayatınızı nasıl yaşamak isteğine göre size anlam ifade eden birşey. Dolayısıyla tartışılması gereken şey gerekliliği ya da gereksizliği değil bir hak olup olmaması!

Hak eşitliği dediğimiz şey gruplar arası değişmeyen ve herkesin aynı oranda ve eşitlikte kullanabildiği imkanlar ve haklardır. Yani eşcinsel, kadın, erkek, travesti, engelli, çocuk, fakir, yaşlı ve aklınıza gelebilecek her gruptan insanın eşit olarak paylaştığı imkanlardır. Bu hakkı kullanıp kullanmamak tamamen kişiye bağlıdır. Dolayısıyla, evlilik heteroseksüeller için bir haksa, eşcinseller için de aynı şekilde hak olmalıdır. Nasılsa gayler bunu kullanmıyor istemiyor diye değerlendirip bu haktan mahrum bırakılamazlar. Belki biri de çıkıp evlenmek isteyecek ne biliyosun hani ! Ya da heteroseksüel evliliği de yasakla ortada hak falan kalmasın di mi !

Eşcinsel evlilik gerçekleştiren ülkeler şu an itibariyle şöyle: Arjantin, Belçika, Kanada, İzlanda, Hollanda, Norveç, Portekiz, Güney Afrika, İspanya ve İsveç. Bilindiği üzere Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı eyaletlerinde evlilik yasalken diğerlerinde değil (saçmalık!). Bu konuda çalışmalarıyla bilinen Ellen Degeneres, Kalifornia eyaletinde eşcinsel evliliğin yasal olması için harcadığı emeklerin başarısı sonunda ilk evlenenlerden olmuştu. Yandaki resim
de düğününden bir kare. Gelinlik giyen güzel mi güzel gelin ise Portia de Rossi. Pek mutlu mesut evlendiler fakat bir süre sonra tekrar halk oylaması ile Kalifornia eşcinsel evliliği yasakladı! Bu durum büyük bir kaos yaratsa da, söz konusu olan eşcinseller olunca boynumuzu büküp izlemekle kaldık. Bu da bize eşcinsel evliliğin aslında birçok devlet tarafından hak olarak görülmediğini, sadece politik amaçla (oy toplama vs) verilip örnekte de olduğu gibi geri alınabildiğini kanıtlıyor.

Özetle, insanların eşit haklara sahip olması gerektiğini düşünen herkes, eşcinsellerin de evlenme hakları olduğu gerçeğini göz ardı edemez. Bir insana verilen bir hak, diğerinden mahrum bırakılıyorsa bu hak eşitliği değil ayrımcılıktır. Fakat ayrımcılık artık o kadar normal bir kavram ki günümüzde, bizi şaşırtmıyor ya da sinirlendirmiyor bile artık. Çünkü birçoğumuz da başka konularda başka gruplara ayrımcılık uyguluyoruz ne yazık ki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder