Menü

13 Kasım 2012 Salı

Azınlık + Azınlık + .... + Azınlık = Çoğunluk

Bu aralar yine beni hiç şaşırtmayan gelişmeler oluyor ülkemizde. Bilmiyorum haberdar mısınız ama birkaç aydır Avcılar'da bir grup insan tarafından trans bireyler taciz ve tehdit edilip evlerinden edilmek isteniyordu. Bu amaçlarına bizzat devlet eliyle evlerini mühürleterek ulaşmış durumdalar. Trans bireylere hiçbir destek ya da hizmet sağlamayan devlet, en sonunda kendi paraları ve emekleriyle aldıkları evlerini de ellerinden aldı. Hem de tam kış gelirken... Translardan birkaçı seks işçiliği yapıyor diye tüm transları bu şekilde etiketlemek oldukça kolay bir iftira özellikle insanların seks işçilerine ve fuhuşa ne gözle baktıkları çok aşikar olan bir ülkede. Kendinizi en güvende hissedebileceğiniz tek yer olan eviniz elinizden alınsa nasıl hissedersiniz tahmin edebiliyorsunuzdur. Tabi ki transfobizedeler gerekli yasal süreci başlatsa da umarım en kısa sürede evlerine kavuşurlar ve artık bu ülkede de güzel birşeyler oluyor diyebiliriz. Bu sıralar başka neler oluyor bir bakalım.

ABD başkanlık seçimleri kıyasıya rekabetle geçti bu seçimlerde. Anketlerde Obama kıl payı önde gibi dursa da bir sürpriz yaşanıp Romney başkan olabilirdi. Peki bu ne ifade ederdi dünya için? Her ne kadar bu terimden hiç hoşlanmasam ve altında yatan şeylerden oldukça rahatsız olsam da ABD'nin "süper güç" olması sebebiyle dünyadaki tüm ülkeler ister istemez ABD'deki gelişmeleri takip etmek durumunda kalıyor. LGBT bireylere sıcak bakan ve onlara eşit haklar verme konusunda ilerleme kaydeden bir başkan seçilmesi durumda, tüm dünya bir kez daha LGBT bireyler konusunda hassas davranmak zorunda kalacak. Obama geçmiş başkanlık sürecinde henüz çok radikal değişikliklere imza atmadı ve bunun sebebi ise bu seçimlerdeki oy kaygısıydı. Dolayısıyla Obama'dan 2. başkanlık döneminde çok daha farklı ve radikal kararlar bekleyebiliriz. Özellikle LGBT sorunları sürekli dinamik tutulması gereken bir konu ve bu konuda ABD oldukça aktif durumda. Fakat Romney gibi daha çok dindar ve muhafazakâr kesimin desteklediği bir aday bu konuda duyarlılık bir kenara tam tersi verilen hakları geri alma konusunda çalışmalar yapabilecek potansiyele sahipti. Bu sebeple de ABD ve dünyada birçok insan bu seçimi dakika dakika takip etti ve Obama kazanınca rahat bir nefes aldı. Bakalım önümüzdeki yıllarda Obama kendisinden beklenilen kararları verebilecek mi.

Trans bireylerden söz açılmışken çok güzel ve insanı derinden etkileyen bir röportaja rastladım,  LİSTAG (LGBTT Aileleri İstanbul Grubu) transeksüel annelerinden birinin röpotajı. Bu ülkede LG olmak zor ise TT olmak çok daha zor. Hayatımın bir döneminde trans bireylerle kendimi aynı grupta görmüyordum çünkü etiketleri bir araya getirmenin kimseye yarar sağlayacağına inanmıyordum. Fakat azınlık + azınlık + azınlık + .... + azınlık = çoğunluk yani bu yazının başlığı bana aslında ortak yönleri olan ya da ortak acılar yaşayan insanların bir araya geldikleri zaman nasıl bir güç ortaya çıktığını hayatımın birçok kısmında gösterdi. Aslında sizin insanlar tarafından belirlenmiş etiketiniz hiç de önemli değil, önemli olan neler hissettiğiniz ve bu hisleri başka hangi insanların paylaştığı. Röportaya şuradan ulabilirsiniz. LİSTAG aynı zamanda bir belgesel de yapıyor ve kısa süre içerisinde izleme fırsatı bulacağız.

 

1 yorum:

  1. Teslimiyet adlı film 2. yüzlü toplumumuz için ufak ama güzel bir ayna

    YanıtlaSil